Η Αθηνά

Η Αθηνά είναι περίπου 45 χρονών, με μαλλιά που γκριζάρουν και ιδιαίτερα ευγενική φυσιογνωμία. Σπούδασε επιτυχώς οικονομικά στην “Α.Σ.Ο.Ε.Ε” αλλά θα προτιμούσε την “Καλών Τεχνών”, μετανιώνει για τα χρόνια που χαράμισε σε μια σχολή που δεν της άρεσε.

Η Αθηνά έχει χάσει και τους δύο γονείς. Είναι ανύπαντρη και άτεκνη. Και δεν εργάστηκε ποτέ. “Όλοι ζητούν προϋπηρεσία για να σε προσλάβουν. Αν δε μου δώσουν δουλειά, πως θ’ αποκτήσω προϋπηρεσία;¨, εύλογα αναρωτιέται. Πιθανότατα όμως δεν θέλει πραγματικά να εργαστεί.

Η Αθηνά έχει ένα κληροδοτημένο διαμέρισμα στο κέντρο, αλλά δεν πηγαίνει να μείνει. Την πνίγουν τα μπετά, λέει. Προτιμά να διαμένει στην Αίγινα, σ’ ένα παγκάκι τους ζεστούς μήνες, σ’ εγκαταλελειμμένα σπίτια κι εκκλησίες τους ψυχρούς. Όλη της η περιουσία χωράει σε μια κούτα.

Η Αθηνά τρέφεται με κουλούρια που την κερνούν οι φούρνοι και “χτυπημένα” φρούτα απ’ τα μανάβικα. Ενίοτε ζητά να της χαρίσουν καμιά κονσέρβα. “Οι άνθρωποι εδώ είναι καλοί, όποτε τους ζητάω, όλο και κάτι μου δίνουν. Στην Αθήνα δεν έβρισκα τίποτα!”. Δεν φαίνεται υποσιτισμένη ή ασθενική.

Η Αθηνά δεν θυμίζει τους αστέγους που έχουμε συνηθίσει. Δε βρέθηκε στο δρόμο από κάποια ξαφνική δυστυχία ή χρεοκοπία. Δεν είναι ατημέλητη και σίγουρα έχει σώας τας φρένας. Ο λόγος της είναι σταθερός και καλά δομημένος, γνωρίζει την επικαιρότητα και έχει άποψη. Μιλά με σοβαρότητα, είναι εμποτισμένη με σοφία των καιρών και υπέρμετρη εμπειρία. Κι αν δε σου πει μόνη για το πως ζει, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταλάβεις. Είναι επιλογή της.

Η Αθηνά έχει ένα μπουκάλι ερυθρό ξηρό που βρήκε ξεχασμένο στην προβλήτα και λίγα φιστίκια. Αυτό είναι μάλλον όλο το γεύμα της για απόψε. Βγάζει πλαστικά σφηνοπότηρα, απλώνει τα φιστίκια και κερνάει. Μπορεί να μην έχει πολλά, αλλά σίγουρα έχει μεγάλη καρδιά – κι αυτό την κάνει πλουσιότερη από πολλούς.

Η Αθηνά αποχαιρετά μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο που φωτίζει τη νύχτα και δεν ζητάει το παραμικρό. Μοιράζεται το χρόνο της, το κρασί και τα ξηροκάρπια της για τη χαρά της κουβέντας και της παρέας, όχι για τον οβολό μας. Εύχεται τα καλύτερα και συνεχίζει την “αδέσποτη” ζωή της.

Η Αθηνά είναι περίεργη περίπτωση. Αυτοβούλως άστεγη, εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης, κοινωνικά απόβλητη, εξαρτημένη απ’ την ευχέρεια των συνανθρώπων, αβέβαιη για το μέλλον. Αλλά μοιάζει ευτυχισμένη. Είναι υγιής και αισθάνεται ελεύθερη. Ζει όπως εκείνη θέλησε. Κι αυτό είναι το μόνο που ‘χει σημασία. Άλλωστε, ποιος από ‘μάς θα ‘χε δικαίωμα να την κρίνει; Κανείς…

[ Φωτογραφία ]

Written by Christos Koulaxizis

"Γράφω για Γλάρους και για Λύκους, παραμύθια για ενηλίκους." Ποιήματα, μικροδιηγήματα, παροιμίες, χαϊκού, σκέψεις, ιδέες & εμμονές για όσους/ες δεν φοβούνται τα συναισθήματα στην πιο καθάρια μορφή τους. Διάβασε, αντέγραψε, μοιράσου ελεύθερα ό,τι θες. 📝

Πες τη γνώμη σου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: